Salsa Solo

Salsa solo is een unieke dansvorm, rechtstreeks overgewaaid uit Miami USA, Salsasolo oftewel Salsadansen in solovorm. Salsa solo is voor jong en oud en je danst op Zuid Amerikaanse Latin nummers en natuurlijk op heel veel Salsamuziek.

Deze cursus is voor de dames die salsa willen leren en geen danspartner hebben. Er wordt zeer uitvoerig ingegaan op het aanleren van de basispassen, variaties op de basispassen, shines (alternatief voetenwerk), styling, draaitechniek etc....  Na afloop van deze cursus beheerst u technieken die ook in een gewone beginnerscursus worden gegeven. Naast salsa wordt ook basis van andere dansstijlen zoals merenque, bachata, cha-cha etc. meegegeven.

Het is gevarieerd, hot, inspannend en swingend. Een uitdaging!
(kijk voor impressie onder Video's)


Cubaanse salsa

Salsa is een zeer populaire dans van Cubaanse oorsprong. De naam komt van een populair radioprogramma gesponsord door een fabrikant van pikante tomatensaus.

Cubaanse stijl is de meest originele vorm van salsa. Andere salsastijlen zoals LA en New York stijl zijn latere vormen van salsa die allemaal gebaseerd zijn op de Cubaanse salsastijl. De LA- en New York salsastijlen zijn ontwikkeld door de naar New York geemigreerde Cubanen die de Cubaanse salsa gemixt hebben met elementen van Rock en Roll.

Een van de grootste verschillen tussen Cubaanse stijl en LA is dat de Cubaanse stijl dansers meer om elkaar heen dansen in een circulaire beweging. Bij de LA stijl is alles meer lineair waarbij de dansers van voor naar achter bewegen in een rechte lijn.

Cubaanse salsa is het gevolg van de traditionele muziekontwikkelingen. Begin 20ste eeuw werd een gevarieerd aantal nieuwe instrumenten zoals de bongo, de koebel en vooral niet te vergeten de claves geïntroduceerd in Cuba.

Dit betekende het begin van een nieuw ritme dat aanvankelijk de Cubaanse Son werd genoemd. Het opmerkelijke karakteristiek van dit nieuwe ritme was dat de claves leidend was en de muziek bij elkaar hield.

Claves is een muziekinstrument, bestaande uit twee massieve hardhouten stokjes die tegen elkaar worden geslagen. Het instrument produceert een korte droge tik met een duidelijke toonhoogte.

Rueda de Casino is een groepsdans waarin drie paren in een cirkel salsa dansen en op commando partners doorgeven. De dans is afkomstig uit Cuba.

Een rueda heeft geen vooraf bepaalde choreografie, alhoewel de deelnemers wel bepaalde routines of figuren moeten kennen. De leider van de groep geeft de deelnemers via termen of handgebaren opdracht om bepaalde figuren uit te voeren.


Bachata
Bachata is een dans en muziekstijl die afkomstig is uit de Dominicaanse Republiek (net als Merengue). De muziek werd vroeger gespeeld door een zanger die op z'n gitaar tokkelde en het levenslied verkondigde......

Nog steeds zijn liefde en romantiek de meest voorkomende onderwerpen van de liedjes, en is de muziek nog vrij "basic": een gitaar, een paar trommeltjes en soms een basgitaar. De muziek wordt gespeeld in vierkwartsmaat, waarbij over het algemeen het ritme op de 2de tel van de gitaar start.

De Bachata dans je met een partner. Meestal houd je alleen elkaars handen vast, maar het kan ook dichter tegen elkaar aan (1 of beide handen in de zij), waarbij je kleine pasjes doet vanuit je heupen, en het bovenlichaam vrijwel stil houdt.

1. Dominicaanse stijl. Er wordt gedanst op enige afstand terwijl elkaars handen worden vastgehouden. Vaak worden er veel snelle tussenpasjes gezet. De bewegingen zijn doorgaans spontaan en aangepast aan het specifieke nummer. Draaien worden zelden gemaakt. Complexe combinaties van draaien (zoals bij salsa) worden nooit gemaakt. De laatste jaren heeft de Dominicaanse dansstijl zich gemengd met reggeaton invloeden. De Dominicaanse stijl is de meest geavanceerde en creatieve bachata dansstijl.

2. Dansschool stijl. Op dansscholen in de VS en Europa wordt bachata vaak geleerd in een klassieke danshouding waarbij beide danspartners dicht tegenover elkaar dansen met hun rechterhand achter op de rug van de partner. Er worden meestal geen snelle pasjes gemaakt. Daarentegen worden vaak wel enkele draaien geleerd.

3. Antilliaanse stijl. Op Cura├žao -en vanuit daar overgewaaid naar Nederland en zelfs naar andere landen - is een bachata danswijze ontstaan waarbij telkens op de vierde (laatste) tel van de maat een heup wordt opgetild en een 'hopje' wordt gemaakt. De oudere generatie Antillianen tilt daarbij soms ook de schouder op. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat zo'n hopje een vast onderdeel is van bachata dansen. In het land van herkomst, de Dominicaanse Republiek, wordt dit hopje echter niet gebruikt.


Bachatango
Dansstijl die ook bekend staat als moderne bachata. Bachatango is een combinatie van sensuele, sexy bachata met passionele Argentijnse tango. De dans wordt gekenmerkt door heup en sensuele beweging van het lichaam maar ook door kicks, turns, dips, tricks en lange pauzes.